vavglad.blogg.se

Handarbetsnörd som blir glad bl.a. av att väva, knyppla, sticka och spinna ull.

Tyget

Publicerad 2017-01-19 14:55:59 i Allmänt,

Blev så inspirerad av kapp-projektet (som inte är klart riktigt än, men snart så...) att jag började fundera vidare kring att väva tyg att sy kläder av. Jag är en koftkvinna, har alltid kofta på mig eller i närheten att ta på, och har stickat många. Nu började jag fundera på om det inte skulle gå att väva ett mjukt tyg att sy en kofta av... 


Provvävde av lite olika garner jag hade liggande; redgarn, entrådigt ullgarn, tweedgarn och cottolin, i lite olika kombinationer, och valkade provlapparna lite lätt.

Tekniken fick bli spetskypert med skarp anslutning, sk fiskbensmönster, och den garnkombination jag fastnade för tillslut var cottolin i varp och entrådigt ullgarn som inslag. Det blev en mjuk kvalité med lite glans och stadga av cottolinet som jag tyckte mycket om. Naturfärgad cottolin och ljusgrått ullgarn. Tyckte att det blev en väldigt behaglig färg, och användbar i en kofta.


När jag väl bestämt mig gick det ganska snabbt... varpade och satte upp sex meter varp med en vävbredd om en meter, och vävde på.

Sista biten vävde jag i en annan färg,  får se vad det blir av det, men det kanske kan bli snyggt med någon detalj på koftan...


Och sedan var det dags för ett nytt beslut; hur jag skulle valka tyget. Har tidigare valkat ulltyg jag vävt i torktumlaren, och i tvättmaskinen, men nu funderade jag på om det inte skulle bli bäst att valka för hand (eller fot) i en balja, så jag gjorde några provlappar och testade de olika alternativen. 


Det tyg jag valkade i tvättmaskinen blev för hårt valkat, och det jag valkade i torktumlaren nästan ingenting, men det jag valkade för hand blev jag nöjd med. Där kunde jag ju dessutom styra processen och hålla på tills jag tyckte att det var lagom...


Så då var det bara att ta fram en balja, fylla den med ljummet vatten, lite såpa och tyget, ta av strumporna och börja trampa.

Efter ca 30-40 minuter tyckte jag att det var lagom, och då var det dags att rulla tyget på en rulle. Jag rullade om det två gånger/dag tills det torkat, och så var det klart!


Så nu ska jag bara bestämma mig för modell på min kofta, och samla lite mod, sen får vi se vad resultatet blir.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela