vavglad.blogg.se

Handarbetsnörd som blir glad bl.a. av att väva, knyppla, sticka och spinna ull.

Börjar bli nervös ....

Publicerad 2017-06-30 12:05:51 i Allmänt,

I vår lilla stad anordnas varje år en stor slöjdmässa; slöjdmässan i Hjo. Den är alltid andra helgen i juli, fredag - söndag och då fylls Stadsparken, och resten av staden också för den delen, av hantverksintresserade besökare. Det är det största och roligaste som händer på hela året i mitt tycke. Själva mässområdet är beläget i Stadsparken, alldeles invid Vättern, och området är ganska stort, så trots att det är mycket folk och många utställare känns det luftigt att gå där och titta. Och det är vad jag brukar göra, gå och titta, gärna alla tre dagarna, och inspireras, prata med hantverkare, handla något fint noga utvalt hantverk ... 


Men i år ska jag stå på andra sidan så att säga ... jag ska ställa ut mina vävalster... visa upp dem tillsammans med nästan 300 andra utställare .... superduktiga allihop ... utvalda av hemslöjdskonsulenterna ... milda Matilda, vad har jag gett mig in på ....

Vi laddar upp ...

Publicerad 2017-06-16 14:46:59 i Allmänt,

Nu laddar vi upp ... nätverket vävformgivning firar 20 år i år, och det uppmärksammar vi i sommar med en utställning i Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås. Utställningen innehåller olika vävnader där ull är huvudmaterialet, och vi kallar den "i skogens djup".

Ull har varit vårt tema de tre senaste åren, och vi har inspirerats genom olika studiebesök och föredrag och genom träffar där vi bytt tankar och erfarenheter med varandra. Vi har lärt oss mer om ull  och ullens egenskaper och vi har hälsat på hos alpackor. Stort och smått i en härlig blandning. 

För att få inspiration och ideer inför vår jubileumsutställning besökte vi John Bauer-utställningen på Jönköpings museum för drygt ett år sedan. 

Och sen har vi vävt, var och en på sitt håll, träffats ibland för inspirationsdagar och kurser, (bl.a. några dagar på Axvalla folkhögskola där vi fick handledning i att sy plagg av våra handvävda tyger) och sedan åkt hem igen för att fortsätta väva. 

Och nu är vi inne på slutspurten; den 12 juli börjar vi hänga utställningen, och den 14 juli blir det invigning.
Vi är ett tjugotal väverskor som ställer ut, och mitt bidrag blir bl.a. några koftor. 

Att överarbeta ...

Publicerad 2017-06-09 13:29:55 i Allmänt,

Sitter och broderar blommor på en kofta jag sytt av mitt hemvävda tyg och funderar på det där med att sätta stopp i rätt ögonblick, innan det blir för mycket. När man fått till det där lilla extra som lyfter ett arbete... innan allt faller och det blir överarbetat istället... svårt. 


Jag blev hemskt nöjd med tyget jag vävde, tyckte att jag fick det bra med en färgglad varp som dämpades med det svarta inslaget. Och eftersom jag gillar färg, ville jag ändå liva upp det svarta med en infordring i en ärtgrön färg, och så fick jag tag på ganska diskreta knappar för att balansera det ... men sen tyckte jag ändå att det blev för dystert, så nu sitter jag här och broderar lite blommor. Det blir nog bra... men frågan är hur många det ska vara. En blev inte alls fint, då funderade jag en stund om jag alls skulle brodera, men sen blev det några till och nu ser det riktigt bra ut. Men så är frågan; räcker det nu .... kanske ska ha en liten blomma i nacken också ... hm... det var det där med att stoppa i tid ...

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela