vavglad.blogg.se

Handarbetsnörd som blir glad bl.a. av att väva, knyppla, sticka och spinna ull.

Utställning och boksläpp!

Publicerad 2018-03-26 09:16:29 i Allmänt,

Projekt Smålandsdräll summerades i helgen ...

Handvävare i Jönköpings län har jobbat med det ca ett halvår, och har varit effektiva måste jag säga. 

I helgen invigdes vår utställning på Vetlanda museum högtidligen av Pelle Nävers sonson Per-Olof Högstedt inför ett sextiotal besökare, däribland Tina och Bengt Arne Ignell från tidningen Väv .... stort ...
(null)

Många fina välgjorda vävnader har det blivit, alltifrån ullfiltar och mattor till väskor och kläder i fin kvalitet. Allt i smålandsdräll.

Och när vi nu ändå var i farten, blev det en bok också ... med historik kring tekniken och bilder och vävsedlar till 38 olika vävnader. Väldigt roligt eftersom smålandsdräll är en lite bortglömd teknik, som nu aktualiseras igen.

Vår styrelse har utfört ett enormt arbete med att sätta samman bok och utställning och vi medlemmar har bidragit med vävnader. Fantastiskt roligt och inspirerande har det varit, och fantastiskt roligt är det att se resultatet.
(null)


Brudlakan

Publicerad 2018-03-23 08:12:34 i Allmänt,

Fick en sån fin present.

Mormor vet att jag tycker om gamla textilier (nya välgjorda också för den delen), och i arvskiftet efter morfars syster Kerstin hade hon räddat Kerstins brudlakan. Övriga tyckte att de kunde gå i soporna, mormor tyckte det var synd .... och tack och lov för det. 

Min morfars mamma Anna var en duktig handarbeterska, hon vävde och virkade mycket framförallt. Har en trasmatta hon gjort som jag är väldigt glad för, och nu fick jag de brudlakan hon sydde till ena dottern, och historien kring dem på köpet.

Hade aldrig hört talas om brudlakan tidigare.

Anna virkade spets och sydde brudlakan till alla sina sex barn när de skulle gifta sig, och på dem jag nu fått har hon virkat in namnen på brudparet; Kerstin och Stig, på var sitt örngott, och på lakanet finns en virkad spets med texten; Gud signe Kerstin och Stig ... så fint. 
(null)

Lingonudden

Publicerad 2018-03-14 16:59:09 i Allmänt,

Smålandsdräll satte igång kreativa tankar hos mig. Testade att väva med trasor i en traslöpare, och tyckte att det blev riktigt bra, så nästa steg blev att planera en trasmatta. 

Använde weavepoint för att få till mönstret, upptäckte att det  fanns en färgfunktion i programmet ... roligt, roligt ...
(null)

Det blev en vävsedel med varpordning utifrån färgad mattvarp jag hade hemma, och sen var det väldigt spännande att varpa och se färgerna tillsammans.
(null)

Spännande att börja väva, och se mönstret "på riktigt" ... 
(null)

.... och tillslut blev det en matta: Lingonudden kallar jag den.
(null)

Och nu sitter jag med weavepoint igen ... ändrar lite i mönstret ... testar lite olika färger som inslag ... lite annan varpordning ... det blir nog en matta till ...
Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela