vavglad.blogg.se

Handarbetsnörd som blir glad bl.a. av att väva, knyppla, sticka och spinna ull.

2016

Publicerad 2016-12-29 11:25:08 i Allmänt,

Tittade igenom mina bilder på instagram för att sammanfatta året 2016, och tänker tillbaka lite.... jösses vilket år jag haft. När året började mådde jag inte bra... alls... Jag drabbades av utmattningssyndrom i början av 2015 och var fortfarande efter ett år riktigt dålig.


Hade en plats där jag kände mig bättre och det var i mitt vävrum i källaren. Jag vävde lite, plockade lite i mina garner, bläddrade lite i mina böcker, sorterade ull, kardade och spann lite, och tryckte ned mina kaotiska tankar med funderingar kring vävmönster och färgkombinationer. 

Jag hade så otroligt svårt att träffa folk, en så enkel sak som att åka till affären och handla var omöjligt... fick panikångest ... skämdes så hemskt för att jag var som jag var...


Ett sätt att börja bryta detta blev för mig nätverket vävformgivning. Hade varit medlem några år men inte aktiv, och det var så skönt att komma till ett sammanhang där man inte visste något om mig, bara mitt namn och att jag tycker om att väva... jag kände inte att det fanns några förväntningar på mig, ingenting att leva upp till... bara umgås med trevliga, välvilliga kvinnor som delade mitt stora intresse.

Testade att väva dräll i entrådigt ullgarn, och vävde bl.a. en poncho som jag blev nöjd med. 


Skickade en bild på den till min syster, som visade den för några kollegor. Jag fick ett översvallade sms med så mycket beröm att jag svarade; "har ju vävt ett tag och har ganska mycket grejer, ni får gärna komma 
och titta". Och dom kom... och det var så roligt... och det slutade med att jag fick erbjudande att ställa ut mina alster i vår stads fina konsthantverksbutik...

Fortsatte att väva, växtfärga och spinna ull under sommaren och hösten. Och vågade mig iväg till en träff med handvävarna i Jönköpings län, där jag träffade ännu fler trevliga vävkvinnor. 


Under hösten medverkade jag i en utställning med nätverket vävformgivning i Binnebergs tingshus, och satt några dagar och spann ull och pratade med folk. Upptäckte att det gick riktigt bra att vara bland mycket folk när jag hade spinningen att fokusera på. Blev vansinnigt trött, men det var så himla roligt.

Och nu i december var det så dags för min utställning i konsthantverksbutiken Amanda... stort... och nervöst... därför att nu är jag på hemmaplan, med människor jag känner, och som känner mig, fast i en helt annan roll; yrkesrollen. Dessutom har jag ju i stort sett isolerat mig hemma i nästan två år ...

Även här satt jag och spann ull några dagar... och pratade med folk... och fick så mycket uppskattning, uppmuntran och värme att jag var alldeles lycklig.


Jag är så tacksam för det här året. 

Jag känner mig äntligen hoppfull inför framtiden, har varit på mitt arbete några gånger och hälsat på och känner att det finns en väg tillbaka. 

Är långtifrån frisk än, och inser att jag kanske inte kommer att bli samma person som tidigare, och det kanske är bra ... se hur det gick .... men tror på en ljus framtid. 

Knypplade tomtar

Publicerad 2016-12-22 14:50:23 i Allmänt,

Börjar få till lite julstämning här hemma nu. Trots att det vädermässigt lika gärna kunde vara april ... eller oktober .... så är det dan före dan. Har satt upp min tomtegardin i köksfönstret, den med knypplade tomtar.


Den är ett flerårsprokekt den också, som så mycket annat jag gör. 

Såg Ulla Fagerlins fina knypplade tomtar på min knyppelkurs och tänkte att jag skulle testa att knyppla en, och det var så himla kul att det blev några stycken. 

Jag sydde en gardin i rött lin och sydde på tomtarna och satte upp inför den julen. Sen gick det ett tag och jag fick för mig att knyppla en spets att kanta gardinkappan med, och det blev en av knypplerskans spetsar. Blev riktigt bra tyckte jag ... och året efter blev det långgardiner.

Nu funderar jag på om jag kanske till nästa år ska knyppla några fler tomtar... och om jag kanske ska placera dem på gardinomtagen ...?

I boken knypplade bilder finns flera av tomtarna och många andra fina knyppelmönster av Ulla Fagerlin.

Julmarknad

Publicerad 2016-12-05 21:26:07 i Allmänt,

Om någon för ett år sedan sagt att jag skulle delta med mina vävnader i en julmarknad hade reaktionen varit; ja säkert..... och tomten finns och hans favoritren heter Rudolf ...

Men nu har jag gjort just det, deltagit med mina vävnader i en julmarknad ... eller faktiskt två stycken. Och det var jättekul!

Jag fick möjlighet att ställa ut mina saker i Hjos fina konsthantverksbutik Amanda. Vilket i sig känns som en stor ära.

Lördagen före första advent var det julmarknad i Hjo och jag var i butiken hela dagen och spann ull och pratade med intresserade och trevliga människor.

Hela december får mina saker vara kvar i butiken, och jag kommer säkert att vara där fler gånger.

Och nu i lördags var jag med på julmarknaden i Karlsborgs fästning. Det är en så fin och stämningsfull julmarknad i en fantastisk miljö, med julkonsert i kyrkan under dagen och många utställare med mycket fina hantverk. Jag var där tillsammans med en vävkompis, och vi hade bord bredvid varandra och hjälptes åt under dagen.

Har många gånger varit besökare på julmarknader, men att nu stå på andra sidan bordet med egentillverkade alster gav mersmak, det blir garanterat fler gånger.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela