vavglad.blogg.se

Handarbetsnörd som blir glad bl.a. av att väva, knyppla, sticka och spinna ull.

Jag spinner vidare...

Publicerad 2016-08-24 10:01:35 i Allmänt,

Slögooglade på nätet ....hantverk... handarbete...knyppling...vävning... stickning...spinning...kurser .... ; och hittade sommarkurser på Grebbestads folkhögskola. "Spinna, sticka, väv". 5 dagar i Grebbestad (bara det!), boende på folkhögskolan med frukost, lunch, middag och fika serverat... Och få ägna all tid åt det jag tycker är roligast att göra; spinna, sticka och väva. Tänk om man skulle.....

Jaa, det skulle jag! Anmälan skickades in, och i början av augusti packade jag bilen med spinnrock och resväska, pussade maken och gav mej iväg.

Känslan när jag kommit dit, fått mitt rum, lite fika och börjat bekanta mig med mina kurskamrater var härlig. Fem dagar ska jag vara här....

Och det var verkligen fantastiskt. Ett gäng kvinnor, lika nördiga som jag, med toppenduktiga Lena Köster som "spinnfröken", lika duktiga och inspirerande "tant kofta" som stickfröken och med vävlärare Margareta Ovelius som hade förberett vävstolar åt oss att provväva vårt nyspunna garn i. "Uppe med tuppen" varje morgon, en promenad ned till havet, frukost, och sen dyka rakt in i hela härligheten med nya kunskaper, nya idéer, inspiration och total avkoppling.

Det blev en liten tubschal och en liten provväv i damast av handspunnet garn, och en påbörjad "tantkoftakofta" av en påse blandad ull i olika bruna nyanser sammankardad med vit leichester och små rosa tussar. Plus härliga samtal med nya bekantskaper, total avkoppling och nya kunskaper och ideer.

Det tog lite tid, men koftan blev klar tillslut.

Efter den kursen fick jag bättre självförtroende i mitt spinnande, kände att jag kunde bestämma hur garnet skulle bli utifrån vad jag skulle använda det till, och sedan spinna det. Och jag var också sugen på att spinna ett garn att väva av.

Det första, och hittills enda, jag vävt av eget garn blev en poncho, inslagsgarnet spann jag entrådigt av alpackaull och varpen är ett toppenfint tvåtrådigt garn från Östergötlands ullspinneri. Bindningen är 10 skafts dräll.

Och nu går jag på i ullstrumporna (hehe, förlåt...) och har påbörjat nästa projekt. Det blir en "tantkoftakofta" till.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela